Alle jaktar vi ein bestemt følelse. Nokon har vert i nærheten av den og ynskjer seg tilbake, mens andre drøymer om den. Følelsen av harmoni, kraft og prestasjon. Då vi meistrer opp i mot vårt beste i ein tilstand av flyt og offensiv tankegang. Som å flyte på ei bobble. I eit øyeblikk kor alt stemmer, kor frykt og følelsen av fysisk og mental utilstrekklighet er borte.
Maratonløparar treng god kondisjon for å få til det perfekte løpet. Langrennsløparar jaktar på betre staketeknikk, eller fart i spurten. Skihopparar jaktar på feelingen og eksplosiviteten. Styreløftarar jaktar på riktig timing og kraftutvikling. Mosjonisten ynskjer meistring og prestasjonar utanfor komfortsona. Kreftpasienten mindre av biverknader etter behandling men meir overskudd og velvære. Dei eldre mindre aldersrelaterte plager men meir sjølvstende og overskudd.
Hjerneforskarar har lenge vist at korleis du lever og kva du et er svært viktig for hjernekapasiteten. Ein kvardagskost beståande av riktig mengde og kvaliteter spelar ei rolle for følelsen av mentalt velvære og prestasjon. Motivasjon over tid er avhengig av følelsen av meistring. Utan energi og overskot er det vanskleg å yta på sitt beste og oppnå målet. Underprestasjon eventuelt overtrening kan bli uheldige konsekvensar av for lite og for dårleg kvardagskost.
Dei fleste som driv kondisjonstrening klarer å restituera seg skikkelig ved hjelp av eit normalt kosthald. Restitusjonen skjer naturleg i løpet av dei neste 24 timar etter trening. Ønsker ein derimot ein rask restitusjon etter kondisjonstreningen, er det viktig med innta eit måltid innan 30 minutt. Då går prosessen mykje raskare. Eit måltid innan ein time etter avslutta økt, beståande av protein, som fremmar den anabole effekten av treninga.
Nedbrytinga må stoppast. Eit måltid direkte etter trening aller viktigast for dei som er veldig aktive, dei som trenar fleire økter per dag, eller som av andre grunnar har kort restitusjonstid mellom tøffe økter. Alle som trener vil dog ha stor nytte av å innta næring kort tid etter treningsøkta, helst innan 60 - 90 minutter. Ein del stuper utmatta rett til sengs mens kroppen befinn seg i ein negativ, nedbrytande fase.
Nedbrytinga bør stoppast, og det gjerast altså ved å innta næring rett etter trening. Studier viser at dei som utset det første måltidet til eit paar timar etter aktiviteten, vil forseinka restitusjonen med eit paar timar. Då vil det bli endå vansklegare å restituera seg optimalt til neste økt. For dei som imidlertid trenar sjeldnare, for eksempel eit paar ganger i veka, er behovet for eit lite måltid rett etter trening meir avgrensa. Vinninga kan rett og slett gå opp i spinninga.
Dersom ein inntek noko rett etter trening uansett behov, eventuelt i tillegg til eit vanleg måltid seinare, vil ulempa kunne vera eit unødvendig inntak av kaloriar. Dette gjeld ved spesielt inntak av sukker, som det med god grunn finnest mykje av i dei spesialiserte restitusjonsprodukt.
Mengde og tidspunkt avgjerande. Forsking viser at forutan tidspunktet for inntak så er mengden karbohydrater den aller viktigast faktoren for restitusjonen. Olympiatoppen anbefaler norske idrettsutøvarar mellom 1,0 og 1,2 gram karbohydrater pr. kilo kroppsvekt pr. time i dei første timane etter trening. Alle som driv fysisk alktivitet av ein viss intensitet, både innan styrke og og uthaldenhet, bryter ned musklar og stimulerer ny muskelvekst. Dei vil derfor trenga proteiner etter trening. Dei som trenar veldig lange og tøffe uthaldsøkter "brenner" opp musklar undervegs i treninga og treng faktisk like mykje proteiner som kraftsportutøvarar som arbeider for muskelmassen. Eit totalt proteininntak på 20 gram i restitusjonsmåltidet vil gje musklane optimale forhold for gjennoppbygging av av muskleproteina som vert brutt ned under økta.
Dårleg planlegging er typisk. Mange som trenar er flinke å tenkja på kosthaldet. Men når det gjeld det første måltidet etter trening, spesielt for dei som trenar hardt og mykje, er den vanlegaste feilen å droppa å planlegga. Det fører lett til at ein ikkje har tilgang på noko enkelt å eta etter økta. Løysinga vert då ofte at ein vel å eta noko næringsfattig, droppar å eta eller utsetter måltidet. Lettvindte sportsprodukt (restitusjonsbarar og - shaker) er ikkje nødvendige for å få god restitusjon. Det oppnår ein gjennom eit normalt, godt kosthald. Men dei kan vera nyttige i visse situasjoner, uavhengig om ein trenar mykje eller lite. Det kan vera praktisk med enkle løysingar om du har det travelt eller har dårleg matlyst etter treninga. Dei melkebasert blandingane, som innheld både karbohydrat og protein, er ideele. Dette kan foreksempel vera yoghurter, Yt, smoothies og sjokolademelk.
Lettvindt restitusjonsmat
- Melk og frukt
- Sprotsdrikker
- Sportsdrikker og restitusjonsdrikker
- Brødskiver med banan, ost, skinke
- Fruktjuice, sjokolademelk, jordbærmelk
- Tørka frukt, rosiner
- Energibarer
- Bananer (godt modne)
- Lett yoghurt og yoghurt med korn
Forslag til restitusjonsmåltid
Forslag til restitusjonsmåltid Mengde karbohydrat (ca) Mengde protein (ca)*
3 dl lettmelk + 1 stor banan 41 g 12 g 2 dl yoghurt + 1 ss tørka frukt 40 g 7 g 1 stk yoghurt med korn 42 g 8 g Fruktsmothie av 2 dl melk og 1 frukt 35 g 7 g 1 dl 4 –kornblanding med 2 dl melk og 1 frukt 70 g 14 g 1 stk baguette med ost og skinke + 1 frukt 45 g 10 g
*Dei som trenar styrketrening bør ha eit høgare inntak av protein (20 g) i restitusjonsmåltidet. Dei bør derfor innta matvarene i tabellen i større mengde
Det er viktig å oppfordra til kvile og at du har noko anna å tenkja på anna enn berre prestasjon. Det vil i sin tur føra til betre gjennomføringskraft og endring av vanar som fører til måloppnåing og mentalt velvære.
Kilde: Ina Garthe / Christine Helle (red.) Oslo: Gyldendal Norsk Forlag 2011: 58